Nielsenlisette.reismee.nl

Rio en Salvador; een swingend en sfeervol einde van Brasil!!

Zondagochtend vielen we gelijk met onze neus in de boter; het is zondag en het is heerlijk weer in Rio! Wel hebben we wat problemen met de B&B. Zoals we al vaker in Zuid-Amerika gedaan hebben, hebben we onze overnachtingen via e-mail geregeld. We gebruiken een aantal websites waar eerlijke beoordelingen opstaan en maken op basis daarvan een keuze voor een hostel. In Rio wisten we dat we de hoofdprijs zouden betalen en dan wil je uiteraard wel waar voor je geld. In de wijk Ipanema hadden we een leuke B&B gevonden en via e-mail hadden we geregeld dat we hier voor zeker 5 nachten konden blijven. Net voordat we Curitiba wilden verlaten mailden ze ons dat er een dubbele boeking was en dat we er maar 3 nachten konden blijven. Uiteraard vervelend, zeker net voordat we weg wilden gaan. Omdat we nu niets anders meer konden regelen hebben we toch de drie dagen maar gepakt, voor de overige dagen zouden we in Rio wel verder kijken. Wel kregen we nog te horen dat we in het bijgebouw aan de andere kant van de wijk zouden slapen. Omdat de hele wijk veilig is, was dat laatste geen probleem.

De bus was netjes op tijd in Rio, alleen was er niemand bij het appartement. Omdat er geen naam op de gevel stond twijfelden we of we wel op het juiste adres waren. Het was een normaal appartementen complex, zo staan er in Rio wel duizenden. Na een tijdje gewacht te hebben hadden we in de gaten dat het hek open stond. We zijn vervolgens naar binnen gegaan om op de deur te kloppen, alleen was daar ook niemand. Omdat het hek alleen met een sleutel geopend kon worden en het nu echt op slot zat, zaten we nu ook nog opgesloten! Na een kwartiertje gewacht te hebben hadden we in de gaten dat dit niet ging werken; het was nog redelijk vroeg en we hoefden hier voorlopig geen hulp te verwachten. Niels kon met wat moeite over het hek van 2,5 meter klimmen en is vervolgens naar het ‘hoofdgebouw’ van de B&B gelopen. Ook op dit gebouw had men geen belettering aangebracht en het was dus niet makkelijk te vinden. Even dachten we dat we opgelicht waren; al viel er weinig op te lichten, we hadden immers nog niet betaald.

Per toeval kwam Niels één van de eigenaren tegen. Hij was ons vergeten en vond het erg raar dat we de sleutel niet hier kwamen ophalen. Dit terwijl de broer van de eigenaar ons via de mail instructies had gestuurd om direct naar het bijgebouw te gaan. Samen zijn we uiteindelijk naar Lisette gegaan en die had zich inmiddels met hulp van een voorbijganger ook weten te bevrijden. De voorbijganger had een soort loper en kon het slot open maken. Niet de meest legale manier om een terrein te verlaten, maar het doel heiligt de middelen.

Nadat we de tassen uitgepakt hadden zijn we lekker de wijk in gegaan. We hadden het met Ipanema enorm getroffen; het is een erg leuke hippe wijk. Wel was de wijk bijna leeg. Elke zondag (eigenlijk het hele weekend) gaan de meeste inwoners van Rio lekker naar het strand. We hebben ze uiteraard gevolgd en het was erg leuk om al die mensen te bekijken. Aan het eind van de middag hebben we in een kroegje gekeken hoe Brazilië door Paraquay uit de Copa America werd geknikkerd. Voor de wedstrijd hadden de Brazilianen nog goede hoop op een goede afloop; Paraguay is geen voetbal reus en de dag ervoor werden de Argentijnen door de latere kampioen Uruguay uitgeschakeld. Mede doordat het Braziliaanse team 4 penalty’s miste waren de Brazilianen flink van slag.

Maandag wilden we naar het bekende Christus beeld gaan, maar omdat het bewolkt was hebben we dat uiteindelijk niet gedaan. Het Christus beeld staat op een berg zo’n 700 meter boven de stad en naast het beeld ga je er voor het uitzicht over de stad naar toe.

In plaats daarvan zijn we lekker door wat parken gaan lopen (zijn o.a. naar de Botanische tuin geweest) en hebben de zeer hippe wijk Leblon bezocht. Lebon ligt naast Ipanema en deze twee wijken zijn zeer gewilde wijken om te wonen. Verder hebben we deze dag geregeld dat we donderdag naar Salvador de Bahia (plaats zo’n 1.250 km ten noorden van Rio) kunnen vliegen. Via een lokale reisbureautje hebben we leuke deal gekregen.

Helaas was het dinsdag nog steeds zeer bewolkt en daarom hebben we de andere twee bekende wijken van de stad bezocht; het centrum en Copacobana. Het centrum stelde niet zoveel voor; hier vindt je voornamelijk banken en andere financiële instellingen. Copacobana, zeer waarschijnlijk samen met Bondi beach in Sydney het bekendste strand ter wereld, was helaas niet veel beter. Hier tref je voornamelijk oude (en slecht onderhouden) gebouwen uit de jaren 70 en 80 aan en het overbekende strand biedt weinig extra’s; het is eigenlijk gewoon een strand en niet meer. ‘Ons’ strand bij Ipanema is eigenlijk veel leuker. Wel leuk om ook hier mensen te kijken; dergelijke plekken blijven toch mensen aantrekken. Rio blijft toch meer een heerlijke strand stad dan een ‘echte’ stad zoals bijvoorbeeld Buenos Aires met veel sfeer, cultuur en historische gebouwen.

Omdat we inmiddels 3 nachten bij de B&B hebben geslapen verhuizen we de volgende dag even naar een B&B van een vriendin van de eigenaren (deze mevrouw is een persoonlijk vriend van Pelé). En naast dat we in een beter B&B zitten hebben we ook qua weer meer geluk; aan het einde van de ochtend kijken we naar een stralend blauwe hemel, snel naar het Christus beeld dus! Gelukkig hadden we voor de rest van de dag geen plannen, want snel duurde uiteindelijk zo’n 5 uur. We vertrokken rond 12.00h vanaf de B&B en rond 17.00h stonden naast het beeld. Grappige toevoeging is dat we vanaf de B&B het beeld bijna konden zien. Het had zo lang geduurd omdat we ongeveer 3 uur voor een treintje moesten wachten; met dit treintje ga je de berg op. Wel kwamen we hierdoor rond zonsondergang bij het beeld en hierdoor kleurt zowel de stad als het beeld mooi rood. We genoten enorm van het beeld en het uitzicht!

Donderdagochtend hadden we nog een paar uur voordat we vlogen en omdat het die dag heerlijk weer was, zijn we nog even lekker op het strand gaan zitten. Ondanks dat het een normale donderochtend was, was het rond 10.00h al lekker druk op het strand.

Salvador de Bahia stond al lang op ons verlanglijstje, maar omdat het redelijk ver uit onze richting ligt en omdat vluchten en bussen duur zijn hadden we nog geen concrete plannen gemaakt. Dankzij de goedkope deal in Rio konden we hier toch naar toe gaan. Salvador de Bahia ligt in de provincie Bahia en dit is één van de armste provincies van Brazilië. In het VOC tijdperk stuurden naast Nederland ook andere kolonisten, zoals Portugal en de Frankrijk, Afrikaanse slaven naar Salvador en hierdoor is Salvador heden ten dagen een leuke mengelmoes van Afrikaanse en Braziliaanse sferen en mensen. Een heel ander Brazilië en daardoor extra leuk. De grootste attractie van Salvador is het historisch centrum. Dit deel van het centrum bestaat uit kleurrijke koloniale gebouwen, erg mooi om te zien. Daarnaast kun je er in de stad fantastisch eten!! Na alle saaie en slechte restaurantjes in de rest van Brazilië was dit een zeer aangename verrassing.

Een groot nadeel van Salvador is de criminaliteit. Het historisch centrum wordt voor een groot deel door de politie gecontroleerd alleen moet je niet een zijstraat verkeerd inslaan; hier heersen de bendes, zeker ’s avonds. Op zoek naar een leuke markt gingen we zelf een keer een verkeerde straat in. Gelukkig sprak iemand ons direct aan en verzocht ons dringend om te keren. Voor de rest hebben we er weinig van gemerkt.

Naast het leuke centrum hebben we ook verschillende dagen lekker op het strand gelegen. Ondanks slechte weersvoorspellingen viel het weer enorm mee en hebben we lekker een soort vakantie in een vakantie gehad. Zo hebben we bijvoorbeeld de verjaardag van Niels deels op het strand en in de stad gevierd. Jullie trouwens enorm bedankt voor alle kaarten en felicitaties!! Leuk dat jullie er aan gedacht hebben. In het bijzonder willen we graag Janny Burggraaf bedanken; Janny heeft tijdens onze reis aan elk speciaal moment gedacht en dit vinden we erg bijzonder. Janny heel erg bedankt voor alle speciale attenties, we stellen het enorm op prijs!!!

Dinsdag gaan we Salvador weer verlaten, we vliegen dan naar de grootste stad van Zuid-Amerika, Sao Paulo. Omdat de stad zelf niet zo bijzonder is en omdat het nog gevaarlijker moet zijn gaan we de stad zelf niet in en slapen we een nachtje in de buurt van het vliegveld. De volgende dag steken we per vliegtuig het continent over, we gaan dan van het grootste naar het kleinste Zuid-Amerikaanse land. We vliegen dan via Lima naar Quito. Quito is de hoofdstad van Ecuador en hier gaan we weer de bergen in en we gaan een weekje naar de Galapagos Eilanden!!!

We hebben enorm van Brazilië genoten, het is mede dankzij de temperamentvolle Brazilianen en de mooie natuur een erg bijzonder land. Wel is het jammer dat het voor de gemiddelde backpacker (veel) te duur is. Mede doordat de Reaal (lokale munteenheid) de laatste 2 jaar t.o.v. de Euro zo’n 35% is gestegen, zijn de prijzen voor buitenlanders in de laatste jaren verdubbeld en dit maakt het land bijna onbetaalbaar. Wel zijn we erg blij dat we er geweest zijn.

Tot dan.

Lisette en Niels ©

Gijs.Wildeman

Dag Lisette en Niels,
Bij deze laat ik jullie weten dat ik de verhalen volg, Fantastisch wat een reis. In het werkende leven was ik een collega van Niels vader. Op plekken waar jullie in ZUid-Amerika zijn geweest was ik ook. En ik zat wel op een heel duur strandje bij Copacobana, daar was het alleen maar chique en flaneerden mooie mensen. Het Christusbeeld vond ik ook bijzonder. Ook toen zat het in de mist en net toen wij er waren trok het open. Je zit eigenlijk ook in de hangende regenwouden. Het contrast is groot daar, zeker als je ook nog de slopenwijken ziet. Geniet verder nog, wees voorzichtig en ik lees mee. Groet. Gijs. Wildeman

p.v.groeningen

hoi Lisette en Niels, wat een prachtige fotos weer, en mooie verhalen, maar wat is dat balen dat er een tas van jullie gestolen is, met al jullie spullen er in,maar laat jullie reis er niet door verpesten, het is zo fantastichallemaal ,dat lossen jullie vast wel weer op.genieten jullie maar.hartelijke gr. Piet en Marianne.

p.v.groeningen@hetnet.nl

wat fantastich om deze belevenis weer mee te kunnen beleven. dit is wel heel bijzonder wat jullie gezien hebben.en die pachtige fotos van de dieren toch heel bijzonder dat ze zo nieuwsgierig zijn naar de mensen.die schildpadden, (carettas) noemen ze, ze in griekenland op het eiland zakyntos hebben wij ze ook eens gezien geweldig is het.h.g. piet en marianne.