Heerlijk niet toeristisch Cambodja
Na een super tijd bij de tempels van Angkor was de kans de groot dat de volgende stops tegen zouden vallen. Gelukkig viel dat erg mee. In Kampong Cham is redelijk veel te doen en te zien. We hadden van tevoren bedacht dat we er lekker zouden gaan fietsen, alleen kwamen we er snel achter dat de leuke plaatsen niet echt op fiets afstand lagen. Fietsen was dus geen optie. Ondanks dat we in Battambang een leuke middag met een tuc tuc hadden, hadden we weinig zin om weer een dagje ‘achterin’ te zitten; we wilden zelf wat ondernemen. We hebben daarom een brommer voor een dagje gehuurd. Dit hadden we al veel eerder in Vietnam willen doen, maar was er nog niet van gekomen.
En we hebben een heerlijke dag gehad! De brommer reed heerlijk en de stops waren ook erg leuk. In Cambodja zit je al snel op de minder bekende paden (de belangrijkste route is van Phnom Penh naar de tempels van Angkor en weer terug), maar met een brommer merk je dat je helemaal snel bij minder toeristische plaatsen kunt komen. De eerste stop was in het bijzonder erg leuk. Dit was een tempel complex op een bergje. Het complex was aardig, maar het uitzicht over de Mekong rivier was pas echt mooi. Er waren geen andere toeristen en één van de docenten van de monniken had wel zin in een praatje. Hij sprak heel gebrekkig Frans, maar via wat handen en voeten hebben we toch een beetje gebabbeld, erg leuk. Even later kwamen er ook nog twee kindjes naar ons toe en die pakten gelijk de handen van Niels, ze hebben vervolgens gezellig een stukje met ons mee gelopen. De weg naar het complex was een echt plattelandsweggetje, uiteraard ook erg leuk. Links en rechts zag je kleine houten boerderijtjes. Een ander leuk plekje was de bamboe brug in Kampong Cham zelf. De brug loopt vanaf de stad naar een eilandje in de Mekong rivier. De brug wordt in droge seizoen gebouwd om vervolgens in het moesson seizoen weer afgebroken te worden, in deze periode is de rivier te sterk en wordt er een veerpont gebruikt. Moet een flinke klus zijn om elke jaar de brug weer te bouwen.
De volgende stop was iets minder; een rubberplantage. Klinkt erg exotisch, maar de fabriek die er bij hoort was alles behalve dat; het stonk er enorm. Wel aardig om te zien hoe ze het sap van de rubber plant in rubber verwerken. In de middag hebben we nog lekker rond gereden en nog wat tempels gezien. Een heerlijke dag, wel hebben we voor de komende tijd weer even voldoende tempels gezien. Op pad gaan met een brommer beviel ons erg goed, dit zullen we zeker vaker gaan doen.
In Kratie blijven we bij de Mekong rivier en het plaatje zelf is een leuk klein plaatsje. Waarschijnlijk dankzij de dolfijnen is het wel een stuk drukker met toeristen in vergelijking met Kampong Cham. We hebben de eerste dag ook moeite gehad om een leuk guesthouse te vinden. Uiteindelijk kiezen we voor een mindere, maar goedkope tent. We blijven hier maar een nachtje, vrijdag maar eens kijken of er bij één van de leukere tentjes een plaatsje vrij is gekomen. En inderdaad na een slechte nacht (er was een lekkende kraan in de badkamer die ons de hele nacht heerlijk van geluid voorzag) kwam er in een leuke guesthouse een plaatsje vrij.
Vrijdag hebben we zelf gebruikt om een leuke route met een brommertje te rijden. De lokale VVV heeft als enige VVV in Cambodja een boekje met routes in de omgeving uitgegeven en dat is uiteraard erg handig, zouden meer steden moeten doen. Op advies van een Belgisch stelletje hebben we er voor gekozen om opnieuw met een brommertje een flink stuk langs beide zijden van de Mekong te rijden. Vergelijkbaar met de vorige brommer ervaring, kwamen we ook deze keer op plekken waar we anders niet konden komen. Een voorbeeld waren de veerponten die we die dag namen. De boten varen niet op een schema, pas als er voldoende vrachtwagens en brommers zijn vertrek je. Omdat de veerpont niet vaak door toeristen gebruikt wordt, waren wij ook deze keer een attractie voor de overige gebruikers De route was ook erg leuk, we reden door dun bevolkte gebieden en zagen weer het echte platteland. Blijft leuk omdat te zien. Helaas waren de wegen wel slecht; onverhard met veel schuren en los zand. En we konden helaas dan ook niet voorkomen dat we halverwege onderuit gingen. Op een paar schrammen en een blauwe plek na, hadden we niets en gelukkig had de brommer ook alleen een paar krassen op de kap. We konden dus prima doorrijden.
Later op de middag kwamen we bij de hoofd attractie van Kratie; de zoetwater dolfijnen. Er zijn er nog maar een stuk of honderd op de wereld en ongeveer 20 stuks zitten hier in de rivier, de overige 80 zitten een stuk noordelijker in dezelfde rivier. Ze zijn niet zo actief en fotogeniek, maar we konden ze wel van redelijk dichtbij bekijken. Om adem te halen moeten ze uiteraard even boven komen en dan kun je mooi een vin of een kopje zien. We zullen een foto op de site zetten. Ondanks onze schuiver, dus een heerlijke dag!
Zaterdag hebben we een andere route uit het boekje gedaan, we zijn toen op een eilandje in de Mekong gaan wandelen. Ook erg mooi en we maakten ook iets grappigs mee. Cambodjanen vieren graag een feestje en als ze dat doen, doen ze het ook gelijk groots; veel mensen en veel harde (live) muziek. Op het eiland kwamen we een feestje tegen en nieuwsgierig als we zijn, namen we even kijkje. Ze waren met een soort voorstel rondje bezig; een oom en tante (onze gok, konden ze niet verstaan) liepen allebei met een microfoon rond. Ze wenkten ons, maar de taal was een helaas een probleem. Wij spreken twee worden Khmer (lokale taal) en zij konden alleen ‘hello’ zeggen, dan ben je vrij snel uitgepraat. Omdat we ook niet wisten wat een voor een feest, het was zeer waarschijnlijk een bruiloft al was er niet snel een happy couple te ontdekken (iedereen zat in een kring en was mooi gekleed), was het lastig om bepaalde personen te feliciteren. Om niet asociaal over te komen, hebben we vervolgens maar een paar buigingen naar het hele gezelschap gemaakt. Leuke ervaring en omdat de Cambodjanen ook enthousiast reageerden, hebben zij onze aanwezigheid waarschijnlijk ook gewaardeerd.
Zondagochtend hebben we dit leuke plaatje weer verlaten en zijn we naar Banlung vertrokken. Vlakbij Banlung ligt een groot natuurgebied dat we graag willen bezoeken. We hebben gehoord dat je in het gebied een meerdaagse trekking kunt doen en dat lijkt ons wel wat. Via een andere bron hebben we ook gehoord dat het natuur gebied door (illegale) houtkap bedreigd wordt. Het is dus mogelijk dat er nog maar weinig over is. Helaas zie je dat in Cambodja vaker. Dankzij de corruptie krijgen dergelijke partijen ruim baan.
Tot dan.
Lisette en Niels ©
Weer een leuk verhaal en mooie foto's.
Neem vandaag maar een "Oranjebitter", Beatrix is jarig vandaag!
Goede reis verder.
Groeten,
Henk & Mary
Zucht... Wat is de wereld toch mooi en wat fijn dat jullie dat zo goed in beeld brengen :) Jullie zien er zelf ook heerlijk relaxed uit! Geniet nog even van Azie en ik blijf jullie volgen.
Leonie